Youth for Increased Participation - projekt beszámoló

Beszámoló a svédországi ifjúsági programról:
A Youth In Action Program keretében, egy három országot átölelő, fiataloknak szóló programon vehettek részt a Munkácsy Mihály Gimnázium diákjai 2014. 06. 14-től 2014. 06. 21-ig. A projekt fő kedvezményezettje és koordinátora a svédországi, Västernorrland Megyei Önkormányzat, a projekt megvalósító partnerei pedig a Somogy Megyei Önkormányzat és a törökországi Genclik Gündemi Dernegi szervezete voltak. A program megvalósítása 7 napig tartott, de a tervezés 2014 februárjában már elkezdődött.
A projekt címe „Youth for increased participation”, röviden „Y4IP” volt. A közel 3500 EUR támogatásnak köszönhetően, a fiataloknak csupán az utazási költségek 30 %-át kellett önerőből fedezniük.
Az ifjúsági program témája az aktívabb EU polgári részvétel hangsúlyozása volt a fiatalok számára. Ennek köszönhetően, a Munkácsy Gimnázium 7 diákja és 1 kísérő tanára Härnösandban olyan programokon vehetett részt, amiken hangsúlyozott volt a fiatalok demokráciában játszott szerepe, betekintést nyertek a svéd közigazgatás és polgári jogok rendszerébe, helyi politikusokkal találkoztak, és olyan helyzetgyakorlatokon vettek részt, amik segítették tudatosítani az EU polgársággal járó jogokat és kötelezettségeket. A magas szintű ellátás és a szakmai programok mellett a csoportnak ideje jutott megtekinteni Härnösand szépségeit, így igazán gazdag és minőségi programban vehettek részt.
A Munkácsy Gimnázium olyan csoportot állított össze, ami megfelelő komolysággal és tapasztalattal utazhatott a svédországi programra, ott eredményesen képviselhette saját gimnáziumukat és Somogy megyét egyaránt.A beszámolókból leszűrhető, hogy a diákok jól érezték magukat és a hazahozott tapasztalatok mellett számos izgalmas élménnyel is gazdagodtak.
A program eredményeinek továbbvitele kiemelten fontos, így a Munkácsy Gimnázium a csoport tagjaival karöltve tervezi, hogy a csoport tagjai a Svédországban szerzett információkra építve, további vitadélutánokat, osztályfőnök órai előadásokat szervez, hogy a uniós polgársággal járó jogok és kötelezettségek a kaposvári fiatalok körében is ismertebbek legyenek.
A Munkácsy Mihály Gimnázium ifjúsági delegációjának tagjai:
Elek Dorina, Mezriczky Róbert, Stadler Elizabet, Honfi Anna, Hermann Dániel, Asztalos Liliána, Horváth Júlia, Kísérő: Rajnai László.
Link a diákok hivatalos beszámolójához