Hírek / A további építkezés és a döntések éve az idei Somogyban 2019. Január 06. 15:31

2019 a további építkezések mellett a döntésekről is szól. Döntenünk kell, megóvjuk-e keresztény értékeinket, és döntenünk kell, milyen irányba menjen tovább Somogy – hangzott el a Megyenapon, melyet Siófokon ünnepelt vasárnap a Somogy Megyei Közgyűlés. A címer- és pecséthasználati jog adományozásának 521. évfordulójára emlékezett az ünnepi közgyűlés.

A pénteki zászlófelvonással kezdődött meg Somogyország legnagyobb ünnepe, majd vasárnap a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ adott otthont az ünnepi közgyűlésnek. A házigazda város polgármestere, Lengyel Róbert nem érkezett meg időben, így elmaradt köszöntje. Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet méltató gondolatait követően Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: „Mátyás király halála után elődeink nem hibáztak, e kivételes helyzetben bíztak magukban és felelősséget vállaltak másokért, felelősséget vállaltak nemzetünkért. Az ország és a korona megóvása harcba vezette a somogyiakat a trónkövetelő I. Miksa német-római császár hadai 1490. évi betörésekor, s olyan vitéz hadi tetteket vittek véghez, melyekkel példát mutattak az egész országnak. Felelősséget vállaltak Mátyás örökségéért, megóvták a szabad magyar hazát.”

A megyei közgyűlés elnöke a vendéglátó város méltatása során kiemelte: „Abban a városban ünneplünk, ahol egykor a Sió megyéket választott el, 1950 óta viszont már összeköti a két partján élőket. Mi, somogyiak büszkén tekintünk mindarra, amit elért az elmúlt évtizedekben Siófok. Dinamikusan fejlődött, megyénk második legnagyobb városává nőtte ki magát, s nem véletlenül lett a Nyár fővárosa, Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja.”

Biró Norbert az előző év értékelése során megemlítette a területfejlesztési források 90 százalékát, 41,95 milliárd forintot már lekötötték a somogyiak, 273 nyertes pályázat és 26 megvalósult beruházás mellett idén tovább folytatódnak az építkezések megyénkben. A foglalkoztatási paktumnak köszönhetően januárban 346 fő jutott álláshoz, decemberre már 455-en, és további 100 embert sikerült elhelyezni az elsődleges munkaerőpiacon. Vadban gazdag erdeink, felszíni és felszín alatti vizeink, egyedülálló termőföldjein, mint pótolhatatlan értékeink megóvása érdekében márciusban elfogadta a közgyűlés Somogy megye Klímastratégiáját, de látszatfelzárkóztatás helyett lehetőségeket és párbeszédet is ajánl egy pályázatnak köszönhetően.

A jövőbeli feladatok végrehajtásával kapcsolatban kiemelte: „2019 további építkezéseket, beruházásokat hoz Somogyba. Kiemelt feladatunk a területfejlesztési források további eredményes felhasználása, a fennmaradó összegek sikeres lehívása. Új és újabb feladatokat, célokat kell megfogalmaznunk, hogy a megye felemelkedjen, hogy mindaz valósággá váljon, amit a somogyi polgárok megálmodtak maguknak. Ezek közül az egyik kiemelkedő lehetőség a Magyar Falu Program, mely 240 somogyi településnek jelenthet újabb esélyt a felemelkedésre”…” 2019 a további építkezések mellett a választások éve is lesz. Idén döntenünk kell arról, hogy kik képviseljék a somogyi polgárokat az Európai Unióban és az önkormányzatokban. Ma már a biztonságért senkinek nem kell életét adnia, ha egy országban rend van. Megfelelő döntéseink azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy a rend meg is maradhasson. Döntenünk kell arról, hogy megóvjuk-e mindazt, amit ezer év alatt felépítettünk, hogy megóvjuk-e identitásunkat, keresztény értékeinket. De döntenünk kell arról is, milyen irányban menjen tovább Somogy, milyen irányban fejlődjenek a településeink. Feladjuk-e az elmúlt években elért eredményeinket egy bizonytalan jövőért vagy maradunk a kiszámíthatóság mellett.”

A nap díszvendége, dr. Szájer József köszöntőjében a vármegyék közül elsőként Somogynak adományozott címer- és pecséthasználati jog történelmi jelentőségét hangsúlyozta. Az Európa Parlamenti képviselő kiemelte: Somogy már akkor is első volt, ám elsőnek lenni nagy lehetőség és felelősség. Ez egyben óriási előny is a világ kíméletlen versenyében. A hazai történések értékelése során kifejtette: 2018 a siker és a folyamatos emelkedés éve volt Magyarországon, ám még sok elvégzendő feladat áll ellőttünk. Az előző év tudatos politikájának is köszönhetően biztonságos, békés országban, megyében élhetnek a somogyiak. Az Európai Unióval kapcsolatban a közös alapokat hangsúlyozta. A közelgő uniós választásokkal kapcsolatban megjegyezte, nagy kihívással nézünk szembe. A polgárok,  nemzetek sikeres Európáját kell létrehozni, megőrizve keresztény gyökereinket.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át dr. Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült a marcali Balasport Szabadidő és Kulturális Egyesület, Baloghné Molnár Ida, a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Irodájának vezetője, Bertók László Kossuth-díjas költő, dr. Farkas József, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház urológus főorvosa, dr. Herr Gyula, a nagyatádi eXtremeMan főszervezője, Krennert István, a tapsonyi Hans Pausch Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület, Nagy Ernő György lullai pedagógus, Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója és Rónai Attila kaposvári ötvösmester.

Az ünnepi közgyűlést a tabi fúvószenekar, az Örökségünk - Somogyország Kincse címmel elismert Siófoki Férfi Dalkör, a szintén Örökségünk - Somogyország Kincse címmel kitüntetett Siófoki Női Kar, Fodor Janka és Csuti Péter, a Balaton Táncegyüttes két táncosa, Pintér Gabriella és Krezinger Tibor, a Foki Operett énekművészeinek előadása és egy Somogyról készült film is színesítette.

Vissza az előző oldalra