• Somogy Megyei Önkormányzat
  • Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
  • Telefon: +36 (82) 898-246
  • E-mail: hivatal@som-onkorm.hu
Megyeháza Kaposvár Fő utcáján

Megyeháza Kaposvár Fő utcáján

Felzárkózás

Somogy megyei felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan elnevezésű projekt /EFOP-1.6.3-17-2017-00006/

Az EFOP-1.6.3-17-2017-00006 kódjelű, „Somogy megyei felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal konzorciumban beadott támogatási kérelmünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2017. október 10-i döntése alapján nyert. A projekt 75 millió Ft támogatással 36 hónap alatt valósul meg.

Az alábbi eredményeket szeretnénk elérni:
Szolgáltatási Út Térképet készítünk, mely dokumentum a megyében meglévő szolgáltatások lakossághoz való elérését vizsgálja, különös tekintettel a helyi szinten hiányzó szolgáltatásokra, és annak megoldási javaslataira. Olyan lokális és horizontális folyamatokat fogunk elindítani konzorciumi partnerünkkel, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal együttműködésben, melynek keretében a fejlesztési programokat áttekintjük, és a felzárkózási folyamatokat hangsúlyosabbá tesszük.  A felzárkóztatásban érdekelt szervezetek részvételével Fórumot hozunk létre, mely évente két alkalommal fog ülésezni. Feladata a problémák feltárása és megoldási javaslatok keresése, megfogalmazása.  12 alkalommal közösségi együttműködést erősítő rendezvényt szervezünk a megye különböző településein. Az események célja életvezetési, családi életvitelre nevelési, adósságkezelési, pénzügyi tanácsadás, segítségnyújtás.

A projekt megvalósításának 36 hónapja alatt a Somogy megyei Önkormányzat 2 felzárkózási munkatársat, az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pedig 1 főt alkalmaz. A három munkatárs fog azon dolgozni, hogy Somogy megye valamennyi településén felmérjék a szolgáltatási helyzetet, a hiányokra megoldási javaslatokat fogalmazzanak meg, és ezeket továbbítsák az illetékes irányító szerveknek. Emellett rendezvények keretében szólítják meg a megye lakosságát, segítséget nyújtanak az élet több területén felmerülő kérdésekben tanácsokkal, lehetőségekkel. A megyei társadalmi felzárkózási folyamatok a pályázattal újabb színtéren indulhatnak meg minden eddiginél szélesebb társadalmi összefogás keretében. Elgondolásunk szerint azon együttműködő partnerek felkutatása a cél, akik felelős szerepvállalásukkal motorjai lesznek a felzárkóztatásnak.

A Somogy Megyei Önkormányzat felzárkóztatási projektje a megyei önkormányzat másik, Foglalkoztatási paktum pályázatával együttműködve hosszú távon keres megoldásokat a gazdaság, a foglalkoztatás és a társadalmi különbségek problémáira, és a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiához kapcsolódóan, hozzájárul a felzárkózás-politika megyei szintű megvalósításához, és megyei koordinációs és konzultációs rendszert alakít ki.

A Somogy Megyei Felzárkózási Fórum 2018. március 21-én tartotta alakuló ülését, az együttműködési megállapodást 28 szervezet írta alá.

 

II. Felzárkózási Fórum Ülés 2018.11.28.
Meghívó

Beszámoló Beszámoló 1.sz melléklete

Beszámoló 2sz melléklet Barcs   Beszámoló 2sz melléklet Nagyatád
Beszámoló 2sz melléklet Csurgó 

Javaslat
 

III. Fórum Ülés - 2019. március 13.
Meghívó

Beszámoló 2sz melléklet Tab