Hírek / Agrárium és fesztiválhangulat a Marcali Expon 2019. Április 08. 14:03

Egy régi hagyomány újjáélesztése, a somogyi gazdaság erősítése és a helyi termékek népszerűsítése az elsődleges célja az ingyenesen látogatható Marcali Exponak – hangzott el hétfő délután Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Mátrai Zoltán, az Agrárrendezvények Kft. ügyvezetője kaposvári sajtótájékoztatóján.

Huszti Gábor a kiállítással és vásárral kapcsolatban kiemelte: tavaly nyáron került szóba először Bjelováron, hogy Somogyban is lehetne a helyi agráriumnak széleskörű bemutatkozási lehetőséget biztosítani egy kiállítás keretében. Ezt követően szeptember 8-án már elvi megállapodás is született a horvát városban a rendezvényről, majd elkezdődött az együttgondolkodás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szervezetének vezetőségével. Velük már több közös rendezvényt – Somogyi Borfesztiválok helyi termék napok – bonyolítottunk le közösen. Célunk az volt, hogy ne csak a frekventált helyszínek – mint például Kaposvár vagy a Balaton – legyenek fókuszban, ezért a korábban nagy vásári hagyományokkal rendelkező Marcali mellett döntöttünk. Idén januárban megállapodás született a két szervezet, valamint a város vezetése között, hogy április végén kétnapos rendezvénnyel népszerűsítik a helyi termékeket. Április 26-án, pénteken szakmai nappal kezdődik a programok sora a Kulturális Korzóban. A délelőtt folyamán elsősorban munkaügyi kérdésekről esik szó, míg délután a kertészettel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. Már ezen a napon megkezdődnek a kulturális programok is a sportcsarnoknál. A helyi fellépők mellett a Delta együttes koncertje és retro diszkó is várja az érdeklődőket. Április 27-én, szombaton kilenc órakor nyitja kapuit a vásár, majd 10 órától ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Marcali Expo a sportcsarnokban és a környező területen. A fesztiválhangulatról ezen a napon újabb helyi előadók sora és Curtis valamint a Kárpátia koncertje gondoskodik a záró tűzijáték előtt.

Mintegy 500 négyzetméternyi belső- és több mint 800 négyzetméternyi külső kiállítótérrel és több mint 110 kiállítóval várjuk az érdeklődőket Marcaliba – közölte a sajtó megjelent képviselőivel Mátrai Zoltán. Az ingyenes rendezvény lebonyolításáról gondoskodó Agrárrendezvények Kft. ügyvezetője elmondta: a bjelovári vásáron több horvát kiállító is jelezte részvételi szándékát, így nemzetközi kiállítássá válik a Marcali Expo. A somogyi város környékén jellemzően agráriummal foglalkoznak, s ez is szerepet játszott a helyszín kiválasztásában. A helyi termelőktől kezdve a nagyobb vállalkozásokig lesznek kiállítók, akik a kertészet és az erdészet mellett a mezőgazdaságban használatos gépeket mutatják be, de nem hiányoznak majd a hús- és tejipari termékek sem, ahogy a borászok is jelen lesznek.

Vissza az előző oldalra