Hírek / Esélyt kaptak a roma nők 2015. Május 14. 14:01

Több mint ezer roma nő kapott országosan a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben használható szakképesítést a „Nő az esély” program keretében. A projekt regionális szakmai zárónapját csütörtökön tartották a kaposvári Vármegyeházán.

A 2012 júliusában indult kiemelt program célja volt a munkanélküli roma emberek, elsősorban roma nők társadalmi befogadásának és foglalkoztatásának javítása, mégpedig a szociális és gyermekjóléti ellátórendszer intézményeiben - óvodák, bölcsődék, szociális intézmények - történő foglalkoztatásuk támogatásával.

A programban országosan több mint ezer - Somogyból 60 - roma nő vehetett részt és kapott lehetőséget az Unió által elismert versenyképes szakmák elsajátítására és a végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésére.

A szakmai napon elhangzott: a következő uniós tervezési ciklusban a kormány folytatni szeretné a "Nő az esély" programot, hogy minél több roma nő szerezzen szakképesítést, minél többen tudjanak ezáltal elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

- Az élet az egyetlen esély, vedd komolyan – idézte Teréz anyát köszöntőjében Jakó Gergely, majd a nők családban és társadalomban betöltött szerepének fontosságát hangsúlyozta. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a szakképzett roma nők példaként állnak majd gyermekeik előtt, akikre komoly felelősség és sok munka hárul a jövőben.

A másfél milliárd forintos, európai uniós finanszírozású „Nő az esély” elnevezésű kiemelt projektet az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közösen valósította meg.

Vissza az előző oldalra