Hírek / Hagyományokra épül az ünnepi Megyehét 2016. December 14. 10:56

A hagyományoknak megfelelően ünnepel jövő év elején Somogy megye – hangzott el szerdán Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Sárhegyi Judit megyei jegyző, a 2017. évi ünnepi Megyehétről tartott kaposvári sajtótájékoztatóján. Az ünnepi közgyűlést ezúttal Csurgón rendezik, ám nem maradnak el a megszokott kaposvári programok sem.

Biró Norbert tájékoztatójában utalt a történelmi előzményekre, mely szerint 1498. január 6-án II. Ulászló király Somogy vármegyének, különös kegye jeléül, címert adományozott, erre az eseményre emlékezve tartjuk minden évben az ünnepi Megyehetet, mely mindig a hagyományokról, a múltról, a megyecímer adományozásáról szól. Így lesz ez januárban is, annyi különbséggel, hogy a kaposvári programok mellett szélesebb kört célzunk meg, ismét visszatérünk városainkba az ünnepi közgyűléssel, mely ezúttal a reformátusok somogyi központjában, Csurgón a Csokonai Közösségi Házban kerül megrendezésre. Az esemény díszvendége ezúttal a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke lesz, a közreműködő fellépők között pedig Bencze Ilona Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Kovács Mátyás versmondó, a Kaposvári Helyőrségi Zenekar és az Oberon Társulat színesíti az ünnepséget. Délután a csurgói Református Gimnázium Örökségünk-Somogyország Kincse címmel kitüntetett régi könyvtárába látogatunk, ahol muzeális értékű kötetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Zárásként Biró Norbert elmondta: a Megyehetet korábban hagyományosan a siófoki Azúr Hotelben rendezett jótékonysági megyebál zárta, mely 1 év kitérő és 1 év szünet után ismét megrendezésre kerül január 14-én, szombaton. A bevételt, ahogy korábban is jótékony célra fordítjuk. Ezúttal is azokat a somogyi gyermekeket fogjuk támogatni a Szülőföldem Somogyország program keretében, akik megyénkbe tervezik osztálykirándulásukat.

A részletes programot dr. Sárhegyi Judit megyei jegyző ismertette. Kiemelte: a hagyományoknak megfelelően a 2017. évi Megyehéten is átadjuk a Pro Comitatu Somogy és a Somogy Polgáraiért kitüntetéseket, újabb 5 somogyi értéket ismerünk el, illetve kiállítás és a Szent Koronáról szóló előadás sem hiányzik majd. Az ünnepségsorozat január 5-én, csütörtökön délután 16 órakor zászlóbontással veszi kezdetét a kaposvári Vármegyeházánál, majd másnap tizenegy órától, ahogy Elnök úr is mondta Csurgón ünnepi közgyűléssel és kitüntetések átadásával folytatódik. Január 9-én, hétfőn a Szent Koronáról hallhatnak érdekes és értékes gondolatokat az érdeklődők 17.30 órától a Vármegyeháza Dísztermében Szántai Lajos művészettörténész tolmácsolásában. Másnap, január 10-én a somogyi értékek kerülnek reflektorfénybe, 14 órakor a Somogyi Értékpontban (a Vármegyeháza kistermében) adjuk át az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket és a Somogyi Értékdíjakat. Szerdán kiállítás megnyitóval folytatódik az ünnepi Megyehét, „A kezdetektől a mai magyar Parnasszusig” címmel Gőbölös Attila keramikus tárlata látható 16 órától a Kormányhivatal Galériában. 14-én, szombaton Megyebált tartunk Siófokon és 16-án hétfőn 9 órakor a Vármegyeháza előtt zárul zászlólevonással az ünnepi Megyehét.

Vissza az előző oldalra