Hírek / Kokas-hegyi Chardonnay lett Somogy Bora 2017. Június 09. 15:24

A Pócz Pincészet 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi Chardonnay borát választották 2017 Somogy Borává június 9-én a kaposvári Vármegyeháza Bormúzeumában - ismertette a megmérettetés eredményét Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke a versenyt követő sajtótájékoztatón.

A hagyományokat folytatva idén is, immár 19. alkalommal felhívással fordult a megyei önkormányzat „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthesse, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2017-18. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken. Hogy a somogyi borászatoknak is fontos az efféle megmérettetés, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az előző évhez képest eggyel több pincészet nevezett és a kóstolóra kínált borok között gyöngyöző bor is megjelent.

Idén a Somogy Bora címért 14 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről 31 - 19 fehér, 7 vörös, 2 rozé és 3 gyöngyöző bor – borával. A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – dr. Bodri István, a szekszárdi Bodri Pincészet tulajdonosa, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján 2017. év Somogy Bora a Pócz Pincészet 2015-ös évjáratú Kokashegyi Chardonnay bora lett. A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora a Szentpály Pincészet terméke, 2016-os Chardonnay-Olaszrizling házasítása,
a Somogyi Hírlap bora a Hujber Pincészet Frizzante 2016-os Cabernet Sauvignon gyönygyözőbora lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa pedig a Bujdosó Pincészet 2013-as Ibituba nevű Cabernet Sauvignonja 2017-ben.

Vissza az előző oldalra