Hírek / Költségvetésről döntött a megyei közgyűlés és még egy alelnökkel erősítette az Önkormányzatot 2017. Február 15. 12:15

A Somogy Megyei Közgyűlés határozatban tiltakozik a drávai vízierőművek létesítése ellen – döntötték el a képviselők a testület szerdai soros ülésén a kaposvári Vármegyeházán. Emellett elfogadták az idei év költségvetését és társadalmi megbízatású alelnöknek választották Tardi Tamást.

A napirendek tárgyalása előtt Závoczky Szabolcs igazgató tájékoztatta a közgyűlést a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gazdálkodási tevékenységéről, majd társadalmi megbízatású nem közgyűlési tag alelnöknek választották Tardi Tamást. A kaposvári, közgazdász végzettségű fiatal bemutatkozása során kiemelte: „Jól ismerem a fiatalok problémáit, tudom, mely területeken számítanak segítségre, útmutatásra. Meggyőződésem, hogy a Somogy Megyei Közgyűlés a Terület- és Településfejlesztési Operatív programján keresztül hatékony válaszokat tud adni számukra is, hiszen folyamatban van például a foglalkoztatási paktum, melynek egyik kiemelt korosztálya a fiatal munkavállaló korú somogyiak munkához juttatása… Nem túl idős gazdasági szakemberként eddigi munkatapasztalatommal leginkább ezt a területet képviseltem. A Nemzeti Ifjúsági Tanács Somogy megyei koordinátoraként és a Kaposvári Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület titkáraként egyaránt elhelyezkedésük elősegítésére, életkörülményeik javítására koncentráltam. Megválasztásom esetén tovább szeretném folytatni a megkezdett munkámat, immár nem csak közvetlen környezetem, hanem egész megyénk ifjúságának munkakörülményeit szem előtt tartó, a pályázati lehetőségek kihasználását elősegítő alelnökként. Emellett meggyőződésem, hogy kereskedelmi és közigazgatási szakemberként, illetve közgazdászként is hasznára lehetek Somogynak, kiemelten a területfejlesztési folyamatoknak.”

A közgyűlés az új alelnök megszavazását és eskütételét követen többek között módosította a megyei önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletét, illetve elfogadták az idei büdzsét, melyet hiány nélkül, az önkormányzat tekintetében közel 760 millió, ebből az önkormányzati Hivatal működését 212,6 millió forintos főösszeggel terveztek meg. Február végéig meghosszabbították a Kaposvári Vigasságok terére kiírt pályázat beadási határidejét, tárgyaltak az önkormányzat nemzetközi tevékenységéről. Elfogadták a Mária Út Közhasznú Egyesülethez történő csatlakozást, s vállalták, hogy koordinációs szerepet töltenek be a somogyi települések és az egyesület között, és a somogyi útvonal megvalósulását követően közreműködik a nemzetközi nagyrendezvények megszervezésében.

Döntöttek arról is, hogy a Baranya Megyei Közgyűléshez hasonlóan a kormányhoz fordulnak a drávai vízierőművekkel kapcsolatban. A Somogy Megyei Önkormányzat is elutasítja a Drávára tervezett horvát vízerőművek tervezett építését. A közgyűlési határozat rögzíti, hogy „kiemelkedő feladatának tekinti a természeti környezet megőrzését, fenntartható hasznosítását. Tiltakozik minden olyan terv ellen, amely veszélyezteti a nemzeti vagyonunk részét képező természeti értékek védelmét, így elfogadhatatlannak tartja a Dráván további vízerőművek építését. Emellett felkéri Magyarország kormányát, hogy az elővigyázatosság elvét követve tegyen határozott lépéseket a horvát fél felé a Drávára tervezett vízerőművek létesítését célzó tervek, műszaki dokumentumok megismerése érdekében, továbbá a megyei közgyűlés nemzetközi kapcsolatait is felhasználják a jövőben a horvát fél álláspontjának megismerése és az esetlegesen ellentétes érdekek közelítése érdekében.

 

Vissza az előző oldalra