Hírek / Környezetüket védik a segesdiek 2015. Április 16. 16:41

Több mint 900 millió forintos beruházással készült el Somogy megye legújabb környezetvédelmi beruházása. Hathónapnyi próbaüzem után csütörtök délelőtt átadták Segesden a kor követelményeinek minden téren megfelelő szennyvízrendszert.

A somogyi település lakóinak régi kívánsága teljesült, amikor 2011-ben benyújtott pályázatuk támogatásban részesült. Több mint egy évtizede keresték a megoldást arra, hogy a háztartásokban keletkező szennyvizet környezetbarát módon kezeljék. Az e célból összeállított nettó 920 millió forintos költségvetésű program 91,28 %-os támogatást nyert, ezzel az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam 840 millió forinttal járult hozzá a beruházás megvalósításához. Az önerőt az ingatlantulajdonosok hozzájárulása biztosította.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: a segesdi beruházás jó példa arra, hogy a közösen megálmodott célok valóra válnak. Elismeréssel szólt arról a közösségi összefogásról, amely e jelentős környezetvédelmi beruházást a megvalósuláshoz segítette. Azt kérte a település lakóitól, hogy a következő hét évben ugyanígy merjenek álmodni céljaik megvalósítása érdekében.

Jakó Gergely, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az egészség védelmére, természeti értékeink megbecsülésére hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett az elmúlt évtizedek természetet romboló történéseire, melynek következménye, hogy a XXI. század legnagyobb értéke a tiszta ivóvíz és a termőföld lesz, ugyanis napjainkban a kórházi ágyak felét olyan betegek foglalják el, akik nem juthatnak egészséges ivóvízhez. Somogy megye ennél szerencsésebb helyzetben van, hiszen értékes földjeink, kiváló minőségű vizeink vannak, amik az egészséges élet biztosítása mellett kitörési pontjai is lehetnek az itt élőknek. Ehhez azonban elengedhetetlenek az ilyen jellegű beruházások, a korszerű csatornarendszer és a megfelelő szennyvíztisztítás kiépítése, mely évekig hiányzott nagyon sok településünkről. Csak úgy törekedhetünk arra Somogy megye és a Dunántúl bármely városában vagy falujában, hogy egészségesek maradjunk, élhető életet éljünk, ha a levegőnk, az ivóvizünk, a talajunk és ezek által az élelmiszereink tisztasága biztosított. A szennyvízhálózatra csatlakozó segesdiek megértették az idők szavát, környezettudatos emberek, akik gyermekeik és unokáik számára legalább a jelenlegi környezeti állapotot, vagy még jobbat szeretnének megőrizni, átadni.

Péntek László polgármester beszámolt arról, hogy a 2014. októberében indított próbaüzemmel együtt megkezdődött az ingatlanok hálózatra csatlakozása is. Jelenleg 400-nál több igényt fogadtak el, de naponta érkeznek újabb és újabb jelentkezések. A szennyvíztelep üzemeltetésére a DRV Zrt.-vel kötött szerződést Segesd Község Önkormányzata.

Vissza az előző oldalra