Hírek / Megújult Díszteremben ünnepelt Somogy 2024. Január 06. 13:58

A kaposvári Vármegyeháza megújult Dísztermében emlékezett Vízkeresztkor a címeradományozás 526. évfordulójára ünnepi ülésén a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Szita Károly polgármester vármegye és székhelye közös múltját felidézve méltatta az ünnepet, majd emlékzászlót adott át a Somogy Vármegyei Önkormányzat számára. Ezt követően Biró Norbert elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: “Minden Vízkereszt különleges nap nekünk, somogyiaknak, hiszen ekkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól 1498-ban. Több mint ezer éves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltóak a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért,… Megérdemelten vehették át elődeink a címeres levelet, mely erősebbé tette szülőföldhöz tartozásukat. S erősebbé tette utódaikét is. Mi, ma élők is ebből az elismerésből merítünk erőt mindennapjainkhoz, ez ad példát, mutat utat, s erősíti identitásunkat.

A közgyűlés elnöke a Vármegyeháza épületegyüttes, ezen belül kiemelten a Díszterem felújításáról is beszámolt, majd a Terület- és településfejlesztési Operatív Program és TOP Plusz eredményeit ismertette: “Néhány napja zárult le az előző uniós pénzügyi ciklus elszámolása, mely újabb somogyi sikereket hozott. Csak területfejlesztési (TOP) forrásnak köszönhetően több mint 61 milliárd forint érkezett Somogy 245 településére az eredetileg tervezett 43,45 milliárd helyett. Kaposvárral együtt pedig 76 milliárd forintnyi fejlesztésről adhatunk számot. Ebből is egyértelműen kiderül, hogy aktívak voltak településeink, ráadásul jól is dolgoztak, hiszen ez az elszámolások terén is látszik, ugyanis országosan második helyen áll vármegyénk… A közel 79 milliárdos TOP Plusz keretnek az 58 %-át, több mint 46 milliárddal már lekötötték… A Dél-Dunántúl három vármegyéje - Somogy, Baranya és Tolna - kiemelt kedvezményezettje lesz a következő évek fejlesztéseinek. A közös munkát megkezdtük, hogy valóban sikeres legyen a következő időszak.”

A házigazda város méltatása során hangsúlyozta: “Mindannyian tudjuk, ha Kaposvár fejlődik, azzal Somogy is előrébb lép, s ha vármegyénk 245 települése fejlődik, az pozitív hatással van a vármegyeszékhely gazdaságára is. A területfejlesztés során is közösek céljaink, hiszen a mostani uniós pénzügyi ciklusban szorosan együttműködünk. Nem újkeletű ez az együttműködés, a közös munka főpróbájának is nevezhetjük az egykori Levéltár épületének megújítását. Nemrég adtuk át azt az ikonikus épületet, mely ritka kincseket őrzött múltunkból, köztük a vármegye címeres levelét is. Az összefogás ékes példája ez a beruházás, mely azt bizonyítja, ha vármegye és székhelye együtt gondolkodik, együtt cselekszik, akkor nem lehetnek elérhetetlen álmok.”

Az önkormányzat alapfeladatán túl “a “Szülőföldem Somogyország” Program keretében az önzetlen felajánlásoknak is köszönhetően újabb 1588 gyermek számára biztosítottuk Somogyország értékeinek megismerését… Filmen és fotókiállításon is bemutattuk Somogyország kincsestárát, értékeinkről szóló vetélkedőt szerveztünk a somogyi diákoknak, melynek azóta már a folytatása is zajlik. Sikeresek voltak színházi előadásaink is olyannyira, hogy azóta tévéjáték készült a Közjáték a Virágok városában és a Cibóka című darabokból. S, hogy igyekszünk a munkakörülményekre is hangsúlyt helyezni, azt bizonyítja, hogy családbarát munkahely lettünk. Emellett lehetőséget kaptunk, hogy Somogyország értékeit bemutathassuk az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.”

Ünnepi beszédének zárásaként a közgyűlés elnöke kiemelte: “2024 a további építkezések mellett a választások éve is lesz. Idén döntenünk kell arról, hogy kik képviseljék a somogyi polgárokat az Európai Unióban és az önkormányzatokban. Döntenünk kell arról, hogy az elhúzódó háború vagy a béke pártjára állunk, hogy megóvjuk-e mindazt, amit ezer év alatt felépítettünk, hogy megóvjuk-e identitásunkat, keresztény értékeinket. De döntenünk kell arról is, milyen irányban menjen tovább Somogy, milyen irányba menjenek tovább településeink, kik képviseljék őket a vármegyei közgyűlésben. Feladjuk-e az elmúlt években elért eredményeinket egy bizonytalan jövőért vagy maradunk a kiszámíthatóság mellett.”

A nap díszvendége, Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár beszédében kiemelte: Mély és vaskos az a gyökérrendszer, amely Somogyot a múltjához köti, nekünk pedig kötelességünk, hogy ennek a fának a lombozatát is hasonlóan terebélyesre növeljük, hozzáigazítva az új idők új dalaihoz.   Erről szólt az elmúlt tizenhárom évünk, mely nem jöhetett volna létre a somogyiak kiállása nélkül. A politikai közösségünk nevében itt és most szeretném megköszönni a megtisztelő támogatásukat!   Eltökélt célunk, hogy ezt a munkát folytassuk az idei évben is. Kezdve a családokon, mert ami igaz országos méretekben, az igaz vármegyei szinten is.   Somogy jövője a somogyi gyermekekben rejlik. Éppen ezért Magyarország kormánya, ahogyan eddig, a jövőben is minden segítséget meg fog adni a családalapításhoz és a gyermekneveléshez.   Ha van gyermek, van jövő. Ha van magyar gyermek, van magyar jövő. S ha van somogyi gyermek, van somogyi jövő.   És ahhoz, hogy a somogyi családok boldogulni tudjanak a szülőföldjükön, továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy a magyar gazdaság meg tudja termelni azokat a forrásokat, amelyek a béremelések fedezetét adják.   De amennyire a gyermekek megszületése fontos, annyira fontos az oktatásuk, taníttatásuk, nevelésük is. Nagy örömmel tájékoztatom Önöket, hogy kifejezve elismerésünket és köszönetünket az idei évben a somogyi tanárok és óvónők is 32 százalékos béremelésben részesülnek.   És hogy ne csak a jelenleg aktív somogyiakról beszéljünk, a tisztelet kijár az időseknek is. Miképpen jómagam, így valószínűleg Önök is a nagy- és dédszülőktől sajátították el a helyi nyelvjárást, hagyományokat, gasztronómiát, szokásokat és ízeket. Illő és üdvös, ha ezt nemcsak tiszteljük, hanem erőnk szerint méltányoljuk is. Így a somogyi nyugdíjasok is várhatják februárban a pénzespostást, hogy átvehessék a tizenharmadik havi nyugdíjat. 

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Vármegyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a vármegye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A Somogy Vármegyei Közgyűlés 2023 szeptemberi döntése értelmében a vármegye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Prof. Dr. Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, Dr. Puskásné dr. Brigovácz Anna Éva, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Gádor Dénes Lajos nyugalmazott borász, Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, Mestyán Valéria, a Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője, Neisz Péter Ferenc nyugalmazott tanár, Németh Kornél, a balatonszemesi Danuvia 125 Sport és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Pintér László József, a Siófoki Férfi Dalkör Egylet elnöke, Spanics Ágnes nyugalmazott somogyszobi pedagógus és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója tevékenységét.

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a vármegye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult Rudnay Gyula festőművész életműve, Páll Endre vadászíró életműve és a Lelle Néptánc Egyesület munkássága, ezért számukra Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozott a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Ivancsics Ilona színművész, Majoros Bernadett énekművész és Sarkadi Kiss János színművész műsora színesítette.

Vissza az előző oldalra