Hírek / Négy közgyűlés fogott össze a Bakony-Balaton régió sikeréért 2023. Január 19. 11:52

Ünnepélyes nyilatkozatot fogadott el a régió közös sikere érdekében három vármegye, Somogy, Zala, Veszprém és Veszprém Megyei Jogú Város közgyűlése együttes csütörtöki ülésén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulásáról.

A veszprémi Megyeháza Szent István termében tartott ünnepi ülésen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében a programsorozat mellett Veszprém városa és a három vármegye összefogását méltatta kiemelve, az EKF kiváló alkalom, hogy együtt építsük közös jövőnket. Rajtunk áll, hogy megmutassuk, az EU egyik kulturális bástyája ez a térség.

A napirendben szereplő nyilatkozat megemlékezik arról, hogy csaknem négy évtizede Európa kulturális fővárost jelöl ki a nevezők közül felhívva a figyelmet közös gyökerű európai örökségünk sokszínűségére… A programsorozat keretében idén Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton régió mutatkozhat be, ismertetheti meg magát és kap lehetőséget arra, hogy gazdag kulturális hagyományait és közösségeit megerősítse és továbbfejlessze… A nyilatkozatban a közgyűlések többek között kiemelték: “Elkötelezett európaiként és magyarként fontosnak tartjuk, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőséggel élve megmutathassuk vidékünk egyedülálló természeti szépségét, az itt élők kivételes vendégszeretetét, kultúránk sokszínűségét és sokrétűségét hazánk és a kontinens érdeklődő állampolgárainak. Bízunk benne, hogy ez a kivételes időszak lehetőséget ad közösségeinknek arra is, hogy megerősíthessék hagyományaikat. Feltárják és tovább éltessék a tagjaikat összekötő kötelékeket és azt a több, mint ezer éve felhalmozott kulturális örökséget, amely az itt, a Dunántúl közepén élők legfontosabb tartalékát jelentik a jövőre nézve. Éppen ezért, mi, a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők fontosnak tartjuk, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei: sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét, megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket, megjelenítsék a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához, hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét és Kelet-Nyugat közötti híd szerepét, jelenítsék meg minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.”

A nyilatkozatot mind a négy közgyűlés egyhangú szavazással fogadta el. Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: “Meggyőződésem, hogy jelenlegi együttműködésünk hozzájárul céljaink eléréséhez, régiónk fejlődéséhez, közösségeink erősödéséhez. Külön öröm számunkra, hogy a programsorozat nem csak a térség népszerűsítéséhez járul hozzá, hanem újabb beruházásokkal is gazdagodhatott a három vármegye. 13 somogyi település (Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonvilágos, Fonyód, Hollád, Kéthely, Marcali, Siófok, Somogyszentpál, Szólád, Vörs) csatlakozott a programsorozathoz, és nyert kulturális és infrastrukturális támogatást 30 sikeres pályázatnak köszönhetően összesen közel 900 millió forint értékben. A Somogy Vármegyei Közgyűlés nevében köszönöm a programokra jelentkező települések aktivitását, kívánom, érjék el kitűzött céljaikat! Vigyék jó hírét Somogyországnak, Veszprém és Zala vármegyéknek, hogy ne csak idén a programokra, hanem a következő években mind a négy évszakban visszatérjenek az érdeklődők régiónkba!”

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programév hivatalos megnyitására 2023. január 21-én kerül sor 13 helyszínen és 50 kulturális eseménnyel Veszprém belvárosában.

Vissza az előző oldalra