Hírek / Somogyország értékei a Megyehéten 2016. Január 08. 13:52

Az ünnepi Megyehét hagyományainak megfelelően idén is átadták az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket. A pénteki rendezvény újdonsága volt, hogy köszöntötték a Somogyi Érték díjban részesülteket és a megyei önkormányzat pályázatán nyertes fotósokat is.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát, a Somogy Megyei Önkormányzat e téren betöltött szerepét.

Somogy Megye Közgyűlése 2004 óta évente egyszer, vízkeresztkor, a Megyenapon (a millenium óta Megyehéten) Örökségünk - Somogyország Kincse néven címet adományoz az épített és a természetes környezeti, kulturális értékek, illetve különleges teljesítmények elismerésére, amit magánszemélyek vagy közösségek hoztak létre.

Az elismerésből évente legfeljebb tíz adható. Az első évben 9, azt követően 10-10 érték kapta meg a címet, 2008. óta pedig évente 5. Az ezeket ábrázoló aranyozott miniatűrök 2011-ig a régi megyeháza Címertermében voltak láthatók. 2012 óta, mióta visszaköltöztünk a Vármegyeházára, a Somogyi Értékponton tekinthetőek meg. A kuratórium a megyéből érkezett javaslatok alapján választja ki és terjeszti a megyei közgyűlés elé a kitüntetendőket. Az ideivel együtt 84 ilyen cím került kiosztásra.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott 2016-ban a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeum (Róma Villa), a balatonlellei Szent Donát-kápolna, Balatonföldvár első utcája, az Imre utca (mai Petőfi Sándor utca), a Kaposvári Egyetem Agrárközpont Vadgazdálkodási Tájközpont (Bőszénfa) valamint a Zselici Csillagoségbolt-park és Csillagpark.

A díjak átadását követően dr. Sárhegyi Judit, megyei jegyző a Somogy Megyei Értéktár Bizottság munkájáról számolt be. A nyolctagú bizottság a beérkező javaslatok alapján több értékkategóriát figyelembe véve dönt arról, hogy az adott javaslat alapján az ajánlott értéket „Somogyi Értékké” nyilvánítja-e. Az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető díjak automatikusan somogyi értékeknek minősülnek és bekerülnek az Értéktárba. Ezen felül a Bizottság ez idáig a beérkező javaslatok alapján hét felterjesztést minősített Somogyi Értékké. Eszerint Somogyi Érték díjban részesült a lábodi vadászterület és a dél-dunántúli gímszarvas populáció, a Studinka hagyaték, a hosszifurugla népi hangszer, a Kapos-folyó völgye, a műemlék kisgyaláni római katolikus templom, a lábodi dámbarcogók és a lábodi turisztikai térség.

Az ünnepség lezárása is a megye értékeihez kapcsolódott. A megyei önkormányzat által 2015. január 30-án meghirdetett „Örökségünk Somogyország kincse a somogyiak szemével” című fotópályázatra érkezett alkotásokból 7 fotós 46 pályaműve került kiválasztásra, melyek közül 12 mű a Somogyi Értékpontban állandó kiállításon szerepel. Emellett a nyertes fotók a www.somogyiertekek.hu honlapot is díszítik. Kiváló pályamunkájáért Csengey Ágota, Horváth Mihály, Szellő Gábor, ifj. Lőrincz Ferenc és Mészáros Balázs vehette át a megyei önkormányzat ajándékát.

Vissza az előző oldalra