Hírek / Szürkebarát lett Somogy Bora 2016. Július 13. 14:33

Nemzetközi pontozási szabvány szerint választották meg Somogy Borát július 13-án a siófoki Piroska csárdában. A szakmai és társadalmi zsűri idén a Rád-Vin Borászat 2015-ös évjáratú fehérborát ítélte legjobbnak a 31 nevezett bor közül.

A Somogy Megyei Önkormányzat értékmegőrző szerepe részeként kezeli a gasztronómiai hagyományok ápolását, ezen belül is a somogyi borászat és borkultúra fejlesztését, valamint célja továbbá a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Fontos feladatunknak tekintjük ráirányítani a figyelmet a minőségi borokat termelő közösségekre, a borászok szaktudására, a borturizmus minőségi fejlesztésére. Szeretnénk elérni, hogy minél több fogyasztója, kedvelője legyen a kiváló íz-, zamat-és illatharmóniával rendelkező somogyi boroknak, nem csak megyénkben, hanem országszerte, és a külföldiek körében is.

A hagyományokat folytatva idén is felhívással fordultunk „Somogyország” hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthessük, megyénk mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2016-17. évben a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Idén a Somogy Bora címért 13 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről 31 - 21 fehér, 7 vörös és 3 rozé – borával.
A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke, Szőke Barna, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati szakértője és Wolf Sándor a NÉBIH dunántúli borászati főfelügyelője – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján 2016. év Somogy Bora a Rád-Vin Borászat 2015-ös évjáratú Szürkebarátja.

A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora szintén a Rád-Vin terméke, 2013-as Olaszrizling, míg a Somogyi Hírlap bora a Buzás Szőlőbirtok 2015-ös Kötcsei Beszédese lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa pedig a Podmaniczky Pince 2015-ös Rajnai rizlingje 2016-ban. Újítást is hozott az idei megméretés, a társadalmi zsűri is megválasztotta az általa legjobbnak ítélt bort, mely a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es évjáratú Cabernet Franc-ja.

Az eredmény ünnepélyes kihirdetésére és a díj átadására a Balatonlellei Borhét rendezvény zárónapján, 2016. augusztus 7-én a Nagyszínpadon kerül sor.

 

Vissza az előző oldalra