Hírek / Több mint ezerötszáz diákot támogat a megyei önkormányzat 2017. Május 02. 10:32

Hárommillió forint feletti összeggel támogatja a megye általános iskolásainak osztálykirándulását idén a Somogy Megyei Önkormányzat. A Szülőföldem Somogyország program keretében több mint 1500 diák ismerkedhet meg értékeinkkel – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Biró Norbert a sikerrel pályázó kaposfői iskolában.

A programmal kapcsolatban a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a Somogy Megyei Önkormányzat 2011-től a Megyebál bevételéből azoknak az iskolásoknak juttat fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat megyénkbe tervezik. A Szülőföldem Somogyország pályázat keretében a Balaton, a Dráva-mente és a Zselic térségébe kiránduló osztályok juthattak támogatáshoz. Mivel rendkívül sikeres volt idén a jótékony célú Megyebál, nem ezer, hanem 2 ezer forinttal tudjuk támogatni a diákok kirándulását. Ez számszerűen annyit jelent, hogy több mint 1500, pontosan 1506 diákot támogatunk összesen 3 millió 12 ezer forinttal.

A kirándulások úti céljai bemutatták Somogy megye sokszínűségét, értékeink sokaságát, amelynek megismertetése és megőrzése fontos megyei feladat. Reményeink szerint a kirándulásról hazatérő gyerekek családjuk körében is elmesélik élményeiket, s kellő inspirációt adnak számukra ahhoz, hogy ők is még jobban megismerjék megyénk kincseit. Jó lenne, ha legalább évente egyszer mindenki eljutna somogyi kirándulásra – tette hozzá Biró Norbert.

Kilenc településről 248 tanuló jár a kaposfői iskolába, ahol rendkívül népszerű a Szülőföldem Somogyország program. Már hatodik éve pályáznak, kezdetben az elsősök kaptak lehetőséget támogatott kirándulásra, aztán bevonták a következő évfolyamot is. Jártak már többek között a Desedán, a Csillagparkban, de a szőcsényi tanösvényt is bebarangolták. Idei kirándulásukat is a Deseda látogatóközpontjába tervezik elsőosztályosaikkal, míg a másodikosok a Zselici Csillagparkot tekintik meg - mondta el Lesz Gyula, az intézmény vezetője.

A támogatott kirándulások népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint a 2011-es induláskor még csak 14 általános iskola pályázott, idén pedig 42. A Szülőföldem Somogyország program keretében 5429 diák kirándulásához járult hozzá a Somogy Megyei Önkormányzat az első hat év alatt. Ez a szám az idei támogatással közel hétezerre emelkedett. A program sok olyan gyermeknek adott lehetőséget szülőföldje értékeinek megismerésére, akiknek enélkül a támogatás nélkül nem lenne lehetősége erre. A visszajelzések alapján az iskolák továbbra is igényt tartanak a programra, a biztosított anyagi támogatás nagymértékben hozzájárult kirándulási költségeik fedezéséhez. Népszerű úti cél idén a Balaton, a Zselic, Patca és Kaposvár, de terveznek kirándulást Belső-Somogyba, Kaszóra, a Desedára és például Kisbajomba is.

Vissza az előző oldalra