Hírek / Újabb szintre lépett a somogyi Borstratégia 2017. Március 22. 14:19

A somogyi borok népszerűsítését kéri közös levelében a megye polgármestereitől Biró Norbert a megyei önkormányzat, dr. Gombos Sándor az agrárkamara és Bujdosó Ferenc a dél-balatoni borászok képviseletében. A megyei Borstratégia kidolgozásának része a szerda délelőtt Rádpusztán aláírt dokumentum.

A Somogy Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezete és a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnökeinek részvételével zajlott sajtótájékoztatón a megyei Borstratégia újabb állomásaként egy kibontakozó félben lévő kezdeményezésről számoltak be az érintettek.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatójában kiemelte: 2016 őszén kezdődött el az a közös gondolkodás, mely a dél-balatoni borászatok nehézségeit hivatott enyhíteni. Komoly problémát jelent a térségben, hogy a megtermelt szőlő nagy részét nem helyben dolgozzák fel, nem itt készül belőlük bor, pezsgő vagy éppen üdítőital. Cél, hogy feldolgozott formában hagyja el a borvidéket a somogyi szőlő, ezért levélben fordulnak az összes somogyi polgármesterhez, melyben arra kérik őket, hogy segítsék elő megyénk borainak népszerűsítését, lokálpatrióta vezetőként eseményeiken, rendezvényeiken válasszanak és kínáljanak somogyi borokat. Ezzel somogyi munkahelyek maradhatnak meg, illetve teremtődhetnek újak – mondta el Biró Norbert, majd hozzátette: bíznak a 246 polgármesternek a napokban eljuttatandó levél pozitív fogadtatásában, s reményeik szerint célt érnek.

A szőlő 70-75 százaléka kikerül a borvidékről és silány minőségű, balatoni jelzésű borként kerül vissza az áruházakba. A somogyi gazdák védelmében fognak most össze, és nem csak a polgármestereknek írnak levelet, hanem a kamara elképzelései szerint vállalkozásokat is megkeresnek a későbbiekben, hogy nyissanak dél-balatoni borokat forgalmazó üzleteket, az éttermek pedig tartsanak borvacsorákat. Emellett a nyár elején első alkalommal rendezik meg a Somogyi Bornapokat – tette hozzá dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke.

A polgármestereknek írt levél mellékleteként listát küldenek az eddig a kezdeményezéshez csatlakozott borászatok elérhetőségével, illetve az általuk ajánlott borokkal. A borvidéki borversenyek ezüst és arany minősítésű borai szerepelnek ezen a listán, így garantált, hogy minőségi italok kerülhetnek a településekre – közölte Bujdosó Ferenc. A Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a balatoni turizmus változásait is megemlítette, miszerint ma már nem csak fürdeni járnak hozzájuk, hanem komplex élményeket keresnek a vendégek, melyek közé az utóbbi időben bekerültek a borászatok is.

Vissza az előző oldalra