Hírek / Zamárdiban ünnepelte a címeradományozást Somogy vármegye 2023. Január 06. 14:53

Három év után végre ismét a napján, Vízkeresztkor emlékezhetett Somogy vármegye közgyűlése Somogyország legnagyobb dicsőségére a címeradományozásra. Az ünnepi közgyűlést pénteken Zamárdiban, a Hotel Wellamarinban tartották.

Csákovics Gyula polgármester és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet és a várost méltató, összefogást hangsúlyozó gondolatait követően Biró Norbert ünnepi beszédében hangsúlyozta: “Vízkereszt nem csak a kereszténység ünnepe, hanem a múlt és a jövő találkozásáé, a somogyi polgároké, és hosszú-hosszú évtizedek után újra a vármegyéé. Igen, hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ma ismét vármegyéről beszélhessünk. Arról a Szent Istváni területi egységről, melyet közel ezer éven keresztül senki sem kérdőjelezett meg egészen a kommunisták második világháborút követő hatalomra kerüléséig. A múltat végképp eltörölni akaró törekvések csak időleges sikereket hoztak számukra…”

A címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: “a legmagyarabb vármegye érte el azt a dicsőséget 525 éve, hogy II. Ulászló király elsőként adományozott címer- és pecséthasználati jogot Somogy vármegyének 1498. január 6-án. Elődeink bátran kiálltak a honért, fegyvert ragadtak Mátyás halála után a magyar trónra áhítozó betolakodók ellen. Dicső tetteket vittek véghez, melyekre erkölcsi kötelességünk emlékezni.”

A közgyűlés elnöke beszámolt a Terület- és településfejlesztési Operatív Program állásáról: a TOP-ból “346 sikeres pályázatnak köszönhetően 56 milliárdot fordíthattak településeink fejlesztésekre. A covid és a jelenlegi háborús szankciós időszak ellenére sem álltak meg a beruházások Somogyban, sőt az első TOP Plusz forrásból megvalósult beruházást át is tudtuk adni december 9-én annak ellenére, hogy első körben alig egy éve lehetett először pályázatot benyújtani. A közel 79 milliárdos keretű TOP Plusz eddig 52,4 százalékos felhasználásnál tart 195 sikeres pályázatnak köszönhetően, ami azt jelenti, hogy közel 41,3 milliárd forint már biztosan megérkezik településeink fejlődésének elősegítésére.”

Az önkormányzat alapfeladatán túl “Könyv készült a somogyi értékekről, egy kiadvány segíti a turizmust, illetve hamarosan filmen is megjelenik Somogyország kincsestára. A diákok számára meghirdetett értékeinkről, Hungarikumokról szóló vetélkedő javában zajlik, márciusban a középdöntőre, ezt követően pedig már a megyei döntőre kerül sor. A Szülőföldem Somogyország Program keretében a 2011-es indulása óta már 13471 gyermek részesült kirándulási támogatásban. Ez a program az önzetlenség és az összefogás valódi sikere, melynek folytatásában számítunk korábbi és leendő partnereinkre.”

A házigazda város méltatása és az elmúlt évek fejlesztései során hangsúlyozta: “a tenni akarás közel egymilliárdos fejlesztési forráshoz juttatta a várost. Olyan beruházásokkal gyarapodott Zamárdi a területfejlesztési forrásoknak köszönhetően, melyek nem csak a turizmus szolgálják, hanem az itt élők életminőséget is javítják.”

Januártól megszűnt schengeni határunk, mellyel kapcsolatban Biró Norbert kiemelte: “Mára valóban kézzelfoghatóvá vált a mondás, hogy a Dráva nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. Jelenleg azonban még nem látjuk, milyen haszonnal jár ez Somogynak, miben tudunk sikeresen együttműködni, de optimizmusunk töretlen. Ha csak a határmenti települések gazdasága növekszik, már az is előrelépés. Ha pedig mindkét fél számára előnyös projektek valósulnak meg, az valódi sikertörténet lehet.”

Ünnepi beszédének zárásaként a közgyűlés elnöke kitért a jelenlegi háborús helyzetre, majd kiemelte: “Békére van szükség, mert csak így remélhetünk további építkezéseket, a területfejlesztési források további felhasználását, a fennmaradó összegek sikeres lehívását.”… “Meggyőződésem, ma vagyunk elegen, akik hisznek ebben, akik igyekszenek a közösségekből egységet kovácsolni, és érdekeiket méltó módon képviselni. Folytatjuk a megkezdett munkát mindazokkal, akiknek fontos Somogyország, fontosak az itt élő emberek és tenni is akarnak boldogulásukért.”

A nap díszvendége, Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár Somogy múltját és eredményeit méltatta, majd az ország gazdasági helyzetének elemzésekor megemlítette az elmúlt év során a vállalkozásokat segítő támogatásokat. Hangsúlyozta, az ipar stratégiailag fontos eleme vidék, kiemelt cél, hogy fejlődjön.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Vármegyei Közgyűlés Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Ács Attila Árpád, a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Bakos Ferenc író, haiku-költő, műfordító, Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Mária Margit, a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Kulcsár László, a KAPOS HIDRO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a Marcali Mentők Közalapítvány, Dr. Nagy József nyugdíjas, a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Novics Péter, a nagyatádi Novics és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. med. habil. Simon Kornél, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet belgyógyász, kardiológus szakorvosa, Dr. Szitás Györgyi Magdolna, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályának osztályvezető főorvosa (aki sajnos már nem lehetett közöttünk, hogy átvegye kitüntetését. Néhány nappal halála előtt Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke találkozott vele, s át tudta adni számára a Somogy Polgáraiért Díjat.) tevékenységét.

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Balaton Táncegyüttes, a Balatonfenyvesi Kisvasút és Csikós Nagy Márton szobrászművész munkássága, ezért számukra Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozott a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Balázs Izolda énekművész és Ujláb Gábor zongoraművész, a Zamárdi Női Kar és a Balaton Táncegyüttes műsora színesítette.

Vissza az előző oldalra