TOP-4.1.1-15-SO1-2016-00018

2020N.jpg

Kedvezményezett: Bodrog Község Önkormányzata

Projekt címe: Háziorvosi rendelő és védőnői tanácsadó fejlesztése Bodrogon

Szerződött támogatás összege: 25 585 470 Ft

A projekt összköltsége: 26 842 687 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Bodrog nem elszámolható hozzájárulása: 1.257.217,-Ft

Projekt tervezett befejezés dátuma: 2019. február 28.

Projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-SO1-2016-00018

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt átfogó célja a magas szintű önkormányzati közszolgáltatásokhoz, azon belül is a minőségi infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi alapellátáshoz, (háziorvosi alapellátáshoz és védőnői szolgálathoz) történő egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

A projekt specifikus célja a Bodrogon működő és évtizedek óta komplex felújításra váró háziorvosi rendelő minőségi fejlesztése. Cél, hogy a fejlesztés által egy gazdaságosabban működtethető és a szükségleteknek még inkább megfelelő modern rendelőegység jöjjön létre. A fejlesztés eredményeként egy megújult, komplexen akadálymentesített, épületben működne tovább a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat, lehetőség nyílna minőségibb ellátásra, és az eszközbeszerzés lévén 2018-tól kötelezően a védőnő által folytatandó méhnyakrák-szűrési feladatok ellátására is, valamint prevenciós feladatok elvégzésre. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az eredeti épület mikor épülhetett, az tény, hogy már a rendszerváltás előtt is háziorvosi rendelőként funkcionált. A 2000-es évek táján hozzáépítették a mostani várót, vendég mosdókat és a kor elvárásának megfelelően akadálymentesítették. 2006 körül volt az utolsó belső tisztasági festés. Más felújítás nem történt, ennek köszönhetően az állapota igencsak leromlott, bár külsőleg rendezett képet mutat, szigetelése nincs, a nyílászárók nem megfelelőek, a fűtése és a villamosenergia-hálózata elavult, az akadálymentesítés nem felel meg a mai követelményeknek. A parkolás sem megoldott, bár az épület mögött füves terület van, de a nehezebben mozgó betegek, idős emberek számára rengeteg akadályba ütközik a bejutás. Belső elrendezése sem betegbarát, babakocsival nem lehet a védőnői tanácsadót megközelíteni, kerekesszékkel sem, ezért szükséges a belső terek átalakítása is.

A pályázat keretében a következő támogatható tevékenységek valósulnak meg:

- Közfinanszírozott és területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőnek (vegyes praxis van Bodrogon) és védőnői tanácsadónak helyt adó épület átalakítása, felújítása

- eszközbeszerzés

- akadálymentes parkoló-férőhely létesítése

A projektben tervezett fenti tevékenységek hozzájárulnak az alapellátó rendszer szolgáltatási színvonalának növeléséhez, a minőségi munkaerő számára vonzó munkafeltételek megteremtéséhez, valamint növelik az egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét a lakókörnyezethez közeli, minőségi szolgáltatások eléréséhez. Ezen kisléptékű infrastruktúra-fejlesztések támogatják a települések lakosságmegtartó erejét, ellensúlyozhatják az elvándorlások okozta lakosságszám csökkenést.