TOP-PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00023

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Osztopán Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Osztopánban
A szerződött támogatás összege: 102 440 767,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.06.30.
A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A fejlesztés az osztopáni 195. hrsz. alatt felvett Osztopán Község Önkormányzatának kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező önkormányzati hivatali épület és közösségi ház (kultúrház) épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Az épület nem helyi védett, és nem műemlék.

Az épületben felmerülő önkormányzati feladatellátás komplex, és ellátja a település közigazgatási tevéknységeit, valamint a klubok, művelődési házak, színházak, egyéb, rendszeresen használt közösségi terek funkcióit.

Ezen épület vonatkozásában az Önkormányzat az épületek energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítja meg. A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az épület határoló szerkezetei (külső falak), padlásfödéme-, és lábazata hőszigetelést kap (külső falak 15 cm-, padlásfödém 20cm). A  nyílászáró csere keretében néhány korszerű fa ablak megmarad, a nyílászárók túlnyomó többsége cserére kerül. A fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése során az épület korszerűtlen részben gázkonvektoros fűtése helyett kétcsöves radiátor fűtést alakítunk ki, új kondenzációs gázkazánnal és modern vezérléssel, valamint az összes radiátor termosztatikus szelepet kap. A projekt esetében 30 kW alatti kazán a betervezett, ezért a
25%-os korlát releváns. A betervezett kazán névleges teljesítménye 35 kW az épület téli hőszükséglete 31 kW, ezzel nem léptük át a korlátot. Fotovillamos (HMKE) rendszert alakítunk ki, az épületre 10 kW napelem kerül.

A projektben projektarányos akadálymentesítés történik (akadálymentes parkoló, akadálymentes mosdóhelyisége átalakítása a mai kor követelményeinek megfelelően).

Elemezve ezen épület energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épület folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épületek fejlesztése, energia felvételük csökkentése. Az önkormányzati hivatali épület vonatkozásában napi használatról,
a művelődési ház vonatkozásában pedig heti 4 alkalommal történő használatról beszélhetünk. A projekt olyan épület fejlesztését célozza, melyek a nagyközönség számára látogatható.

Az épületben fent felsorolt funkciókat tekintve megállapítható, hogy a fejlesztés a lakosság egészét érinti, úgy a fiatalkorúakat (ifjúsági klub, kultúrház), mint a nyugdíjasokat (nyugdíjasklub, kultúrház), ezen felül pedig a kulturális programok-, és az önkormányzati ügyfélszolgálat igénybevétele tekintetében korcsoporttól, nemtől függetlenül az egész lakosságot. Ez által Osztopán Község teljes – több mint 800 fős – lakosságát szolgálja.