TOP_PLUSZ-1.1.1-21-SO1-2022-00010

sztp.jpg


2023. június 15.

SZENTBALÁZS Község Önkormányzata
főzőkonyha felújítása szentbalázson

A kedvezményezett neve: Szentbalázs Község Önkormányzata
A projekt címe: Főzőkonyha felújítása Szentbalázson
A szerződött támogatás összege: 65 036 954 Ft
A projekt összköltsége: 65 042 421 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. szeptember 30.
A projekt befejezési dátuma: 2023. szeptember 30.
A projekt támogatási azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.1.1-21-SO1-2022-00010

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A pályázatot Szentbalázs Község Önkormányzata (továbbiakban: Főkedvezményezett) a Somogy Megyei Önkormányzattal (továbbiakban: Konzorciumi partner) konzorciumi formában nyújtotta be. A fejlesztés a szentbalázsi 36/2. hrsz. alatt felvett 6 település önkormányzati tulajdonát képező főzőkonyha épület belső felújítására, és korszerű konyhatechnológiával való ellátására irányul.

A főzőkonyha rendkívül elavult és nem felel meg a hatályos szabályozásnak sem (helyiségkiosztása hiányos). A belső felújítás keretében a HACCP előírásoknak megfelelően alakítjuk ki a szükséges helyiségeket, illetve megtörténik a teljes gépészeti-és villamos korszerűsítés is, ezen túl oldalfal. és járólap burkolatai teljes körűen megújulnak, és festésre kerül. A konyhatechnológia korszerűsítése körében a régi nem megfelelő eszközöket cseréljük, a hiányzókat pótoljuk. Az eszközbeszerzés keretében olyan nagy értékű konyhagépek kerülnek beszerzése, mint pl. a főzőüst, hűtő- és fagyasztószekrények, mosogatók, inox felületű munkapultok, polcok.

A Főkedvezményezettnek és társtelepüléseknek ezen főzőkonyha biztosítja a gyermek- és szociális étkezést, jelenleg mintegy 215 adag ételt készítve nap mint nap. Kapacitása egyébként 300 adag, melyet leromlott állapota miatt nem tudott teljesíteni, így csak a napi feltétlenül szükséges ételszám készülhetett el. A fejlesztés hatására elérhetővé vált a konyha kapacitásnövekedése. Elemezve a konyha energia felvételét, az is megállapítást nyert, hogy folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épület fejlesztése, energia felvétele csökkentése.

Megállapítható, hogy a fejlesztés nem csak Szentbalázs, de a Surján-völgyi települések lakossága egészét érinti, úgy a fiatalkorúakat (gyermekétkeztetés), mint a nyugdíjasokat (szociális étkeztetés). Ezen felül pedig a külső étkezőket (olyan megrendelők, akik ellátását nem az önkormányzatoknak szükséges biztosítani)
szolgálja.