TOP_PLUSZ-1.1.3-21-SO1-2022-00017

sztp.jpg


A kedvezményezett neve: Kastélyosdombó Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Kerékpárút fejlesztése Kastélyosdombón
A szerződött támogatás összege: 159 996 886,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.01.
A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Az aktív turizmus hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai ága. Ennek igen széles kínálata található meg a délvidéken, a Dráva folyó mentén  kerékpáros, vízi, túra, vadászat, stb.). Az alapvető infrastruktúra Kastélyosdombón is rendelkezésre áll az Euro Velo 13, Vasfüggöny elnevezésű nemzetközi kerékpáros útvonal települést érintő szakaszának képében. Azonban ez a szakasz, szemben a térség legtöbb szakaszával nem szilárd burkolatú, így csupán szezonálisan használható, ami a településre és a környező községekre nézve hátrányt jelent a délvidéken. A tervezett szakasz megépítésével kötnénk össze a
Baranya megyei szakaszokat a Somogy megyei szakaszokkal, így egészen Barcsig alkalmas lenne a kerékpározásra a Dráva mente, ami sok kerékpáros  turistának adna lehetőséget idilli, erdős, csodaszép tájakon való kerékpározásra. A baranyai és somogyi szakaszokkal akár több napos kikapcsolódási lehetőséget biztosítana a környék a kerékpározás szerelmeseinek, a családoknak.
Ezzel térségi szinten is jelentős turisztikai attrakció jönne létre. Kapcsolódó szolgáltatásokkal (vendéglátás, szállás, kerékpáros szolgáltatások) rendelkezik a település és környezete.
A térség számára nélkülözhetetlen a turisták létszámának növelése, tartózkodási idejének meghosszabbítása a térség gazdasági dinamizmusának, ezzel a munkahelyek megőrzésének és újak teremtésének érdekében.

Kastélyosdombó Önkormányzata ezen célok elérése érdekében elhatározta a térségi szinten is jelentős turisztikai értékeinek fejlesztését, amelynek egyik pillére a jelen beruházás keretében tervezett kerékpárút.