TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00005

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Somogyvár Község Önkormányzata
Konzorciumi tag: Somogy Vármegyei Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Csapadékvíz-rendezés Somogyváron
A szerződött támogatás összege: 83 409 175,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.05.31.

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00005

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja elsősorban Somogyvár általános környezeti állapotának javítása a csapadékvíz rendszer korszerűsítésével, mely közvetetten a lakosság, a fiatalok helyben maradásához is hozzájárul. A projekt keretében megvalósítani tervezett belterületi csapadékvíz elvezetési rendszernek a fejlesztésével, a település környezetbiztonságának növelése, a települési természetes és épített környezet állapotának megóvása, a települési vízgazdálkodás korszerűsítése a cél. A fenntartható településfejlesztéshez a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésén keresztül járul hozzá a projekt, mely közvetlen tevékenysége a település belterületének védelmét szolgáló csapadékvízelvezető-hálózat fejlesztése, a csapadékvíz- és belvízkár veszélyeztetettség csökkentése érdekében Somogyváron a Kossuth és Ady Endre utcák és árkok érintett szakaszain.

Alapvető cél a belterületre hullott csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a település belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól való megóvása. A projekt keretében a település belterületének védelmét szolgáló vízelvezető rendszer rekonstrukciója történik, mely által a település belterületén a heves esőzések által felgyülemlő csapadék, többletvíz rendezett körülmények között kerül elvezetésre, ezáltal megelőzve a vízkárok kialakulását a köz- és magántulajdonokban.

A település Kossuth és Ady Endre utcák vízelvezető rendszerének rekonstrukciója, újjá építése, valamint az ezek által összegyűjtött csapadékvíz befogadóba való eljuttatása fog megtörténni. A projekt megvalósításával az utcákban a vízkárok kialakulásának esélye csökkenthető (minimalizálható), az ott lakók védelme és közérzete javítható. A projekt során a csapadékvízelvezetés rekonstrukciója, nyílt árok korrekciója, illetve burkolása, mederrendezése, átereszek tisztítása, átépítése történik meg. A rekonstrukcióban szükséges fő vízimunkák, beavatkozások az alábbiak: megsüllyedt, sérült, átereszek átépítése, cseréje, a kapubejárók helyreállításával, meglévő burkolatlan földárok burkolása. A beruházás keretében összesen 1 342,9 fm burkolt meder és áteresz épül.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg
83 409 175,- Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével.