TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00115

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Kisgyalán Községi Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Faluközpont felújítása Kisgyalánban
A projekt azonosítója: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00115
A szerződött támogatás összege: 50 509 350,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.03.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:
Jelen pályázat célja Kisgyalán község faluközpontjának felújítása. Részcéljai között szerepel a faluközpontban lévő járdák megújítása, illetve a Római Katolikus Templom közvetlen szomszédságában lévő füves területen ingyenesen használható parkoló és a közútról a parkolóhoz vezető bejáró kialakítása.

Járda felújítás az alábbi utcákban, helyrajzi számokon tervezett:
Római Katolikus Templom körüli gyalogos járdák a körtemplomtól egészen a Petőfi Sándor utcáig a2/1 és 118 hrsz-en, a Szabadság téren a közúttól északra a 69/1 hrsz-en belül, valamint a Római Katolikus Templomtól keletre szintén a 2/1 és a 44 hrsz-en egészen a felújított, akadálymentesített időskorúak nappali ellátását biztosító intézmény épületéig, itt működik a Nyugdíjas Klub.

A fejlesztés célcsoportja elsősorban a helyi lakosság, azok, akik napi szinten használják a gyalogosjárdákat. A pályázatban tervezett parkoló és a templom környéki felújított járdák kulturált, esztétikus környezetet teremtenek, amitől vonzóbb desztinációvá válik a település. A római katolikus templom különleges, műemléki körtemplom, mely 2015 óta a Somogy Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján része a Somogyi Értékek Gyűjteményének. Ez a templom országosan védett műemlék. A pályázatban az önkormányzati tulajdonban álló közterületek burkolatának felújítása, építése valamint ingyenesen használható parkolási infrastruktúra kialakítása a cél. A faluközpont ilyen jellegű megújítása lehetővé teszi a járdák biztonságos és akadálymentes használatát, ezzel hozzájárulva a település élhetőbbé válásához. Kifejezett cél a turizmus elősegítése is a templom közvetlen közelében kialakítandó parkolóhelyek létesítésével.