TOP_PLUSZ-1.2.2-21-SO1-2022-00003

null

A kedvezményezett neve: Nagybajom Város Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Szociális városrehabilitáció Nagybajomban
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.2-21-SO1-2022-00003
A szerződött támogatás összege: 300 000 000,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projektet Nagybajom Város Önkormányzata a Somogy Vármegyei Önkormányzattal közös konzorciumban valósítja meg. A projekt előkészítése széleskörű partnerségen alapult. A helyzetelemzésbe és igényfelmérésbe bevonásra került az érintett célcsoport mellett többek között: a helyi önkormányzat, a védőnői szolgálat, a gyermek háziorvosi körzet, a helyi kisebbségi önkormányzat, a bölcsőde, óvoda és iskolák képviselői, a családsegítő szolgálat, valamint a TOP_Plusz-3.1.2-21 azonosító számú, Szociális célú városrehabilitáció (ESZA+) című pályázati felhívásra benyújtásra kerülő támogatási kérelemben konzorciumi partnerként bevonásra kerülő helyinon-profit szervezet, az „Alternaiv” Ifjúsági és Kulturális Egyesület is.

A projekt átfogó célja, hogy Nagybajomban a Gábor Áron u. - településhatár - Zrínyi i u. - Dózsa u. –0494/6 hrsz-ú út. - Kunmajor u. által határolt szegregátum esetében koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon kerüljenek kezelésre a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében. A beavatkozások alapját, azaz a projekt részcéljait az érintett városrészen a lakhatási körülmények javítása, meglévő funkcióinak bővítése, fejlesztése, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása képezi.

Lakhatási körülmények javítása: A fejlesztés eredményeként szociális bérlakásként funkcionáló bérlakások kerülnek kialakításra. A projekt keretében megvalósul a projekt előkészítés során meghatározásra kerülő beavatkozási helyszínen (akcióterületen kívüli, integrált városi területen) található lakóház önkormányzati megvásárlása és felújítása, komfortosítása, korszerűsítése (beleértve a megújuló energia alapú korszerűsítést is), a kapcsolódó udvarrendezéssel és kerítésépítéssel, valamint a szükséges bútorzat beszerzésével. Az új vagy korszerűsített szociális lakások kapacitása 7 fő.

Szociális és közösségi funkció erősítése:
- Az akcióterületen belül, Nagybajom Város Önkormányzatának tulajdonában áll 7561 Nagybajom, Zrínyi Miklós u. 34. szám alatt található, 708/2 hrsz.-ú épület, amely korábban óvodaként funkcionált és remek helyszíne lehet a közösségi programok megvalósításának, ennek felújítása, átalakítása akadálymentesítése, energiahatékonysági szempontú felújítása, valamint parkolóhelyek kialakítása szükséges, a használatához nélkülözhetetlen eszközök beszerzésével együtt.
- Az akcióterületen belül, Nagybajom Város Önkormányzatának tulajdonában áll 7561 Nagybajom, Zrínyi Miklós u. 41. szám alatti, 963-as hrsz.-ú telek, amelyen játszótér-park kialakítása szükséges a zöldfelület kialakításával, és utcabútorok elhelyezésével.

Közbiztonsági funkció erősítése:
- Az akcióterületen belül a közterületeken, kiemelten a konkrét fejlesztésekkel érintett helyszíneknél biztonságtechnikai, térfigyelő rendszer fejlesztése, telepítése szükséges a fejlesztés eredményeinek biztonságos fenntartásához.

A projekt célcsoportja:
• Közvetett célcsoport: Nagybajomban a Gábor Áron u. - településhatár - Zrínyi i u. - Dózsa u. –0494/6 hrsz-ú út - Kunmajor u. által határolt szegregátum területén élők
• Közvetlen célcsoport: azon családok, akiknek a lakhatási feltételei a projekt eredményeként javulnak