TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00005

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Balatonföldvár Város Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Köznevelési intézmény energetikai korszerűsítése Balatonföldváron
A szerződött támogatás összege: 238 521 725,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.08.30.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A fejlesztés a Balatonföldvár 1307 hrsz. alatt felvett, Balatonföldvár Város Önkormányzatának kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező  kivett általános iskola épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. A Széchényi Imre Általános Iskolában alapfokú oktatási feladatellátás működik.
A fejlesztéssel érintett épületben kap helyet a hagyományos 8 évfolyamos általános iskola, ahol jelenleg 16 osztály működik.

Balatonföldvár Város Önkormányzata az épület energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítja meg az alábbi tevékenységek elvégzésével:

Építészeti munkák:

•           teljes homlokzati falszigetelés

•           pince mennyezet szigetelés

•           ablakcsere, ajtócsere homlokzaton

•           tetőtéri határoló falak szigetelés (a beruházás soron az épület ferde tetősíkjai, határoló szerkezetei nem kerülnek szigetelésre)

•           kapcsolódó bádogos szerkezetek felülvizsgálata, cseréje

•           lábazatszigetelés (XPS)

•           keleti homlokzaton a lábazatszigetelés

Épületvillamossági munkák:

•           napelem: 20 KW-os napelemes rendszer telepítése

Épületgépészet:

•           új gázkazán –hőigény szerint Az Önkormányzatnak ezen épülete biztosítja az általános iskolás korú gyermekek kötelező alapfokú oktatásának helyszínét. Elemezve az épület energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épület folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épület fejlesztése, energia felvételének csökkentése.

Az épület jelenlegi ÜHG kibocsátása együttesen 105,97 t/év, mely a fejlesztés eredményeképpen 26,45 t/év-re csökken. Az összesen 79,52 t/év ÜHG csökkenés ösztönzi az alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérést, ami hozzájárul a Nemzeti Energiastratégiához is, miszerint 2050-re Magyarország klíma semlegessé váljon. A megújuló energiaforrás növekszik 20 kW inverter teljesítményű napelemes rendszer beépítése által, ami kihasználja azt a hőmérséklet változási jellemzőt (felmelegedés), hogy növekszik a napsütéses órák száma.