TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00033

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Kánya Község Önkormányzata
A fejlesztés tárgya, célja: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kányán
A szerződött támogatás összege: 43 464 716,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.11.30.
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00033

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A pályázatot Kánya Község Önkormányzata (továbbiakban: Főkedvezményezett) a Somogy Megyei Önkormányzattal (továbbiakban: Konzorciumi partner) konzorciumi formában nyújtotta be. A projekt három különböző helyszínen 3 különböző épületet érint. Kánya belterület 507/1. hrsz. alatt felvett Kánya Község Önkormányzatának kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épületenergiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Az ingatlanon elhelyezkedő épületben kap helyeta orvosi rendelő, továbbá szolgálati lakás. Az épület vonatkozásában az Önkormányzat az épületenergiahatékonysági-központú fejlesztését valósítja meg. A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az épület határoló szerkezetei (külső falak), padlásfödéme-, és lábazata hőszigetelést kap. A homlokzati nyílászárók korszerűsítésre kerülnek. A szolgálati lakás részen korszerű kazánház kerül kialakításra, modern kétcsöves radiátoros központi fűtést alakítunk ki, melynek hőtermelője egy kondenzációs gázkazán lesz. Fotovillamos (HMKE) rendszert nem alakítunk ki, mert jelenleg egy 2 kW-os napelemes rendszer már be van építve.

A projektben projektarányos akadálymentesítés történik, mert a rendelők közfeladatot látnak el. Azonban az akadálymentes parkoló, rámpa és a wc már meglévő adottság, így felülvizsgálat és apró korrekciók történnek majd.

A második helyszín a Kánya 478-en fekvő ingatlan, melyben az önkormányzat másik szolgálati lakása kap helyet. Ezen épületen energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítjuk meg. A falak, a lábazat, és a teljes padlásfödém hőszigetelést kap, a nyílászárókat kicseréljük Az elavult kazán korszerű kondenzációs kazánra lesz cserélve. A hőleadó rendszer korszerűsítve lesz, a hőleadókra termosztatikus szelepek kerülnek fel.

A Kánya, Fő utca 170. cím alatti harmadik megvalósítási helyszínen az Önkormányzati Hivatal épületének energetikai fejlesztése során 3 kW inverter teljesítményű napelemes rendszer kerül felhelyezésre. Elemezve az épületek energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épületek folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épületek fejlesztése, energia felvételének csökkentése. Az épületek vonatkozásában napi használatról beszélhetünk. Az összesen 14,515 t/év ÜHG csökkenés ösztönzi az alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérést, ami hozzájárul a Nemzeti Energiastratégiához is, miszerint 2050-re Magyarország klímasemlegessé váljon. A megújuló energiaforrás növekszik 3 kW inverter teljesítményű napelemesrendszer telepítése által.