TOP_PLUSZ-3.1.2-21-SO1-2022-00002

sztp.jpg

A kedvezményezett neve: Nagybajom Város Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Szociális célú városrehabilitáció Nagybajomban (ESZA+)
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.1.2-21-SO1-2022-00002
A szerződött támogatás összege: 125 000 000,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.08.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projektet Nagybajom Város Önkormányzata a Somogy Vármegyei Önkormányzattal és az „Alternaiv” Ifjúsági és Kulturális Egyesülettel közös konzorciumban valósítja meg.

A projekt előkészítése széleskörű partnerségen alapult. A helyzetelemzésbe és igényfelmérésbe az érintett település rész lakossága és a helyi önkormányzat mellett bevonásra került többek között: a védőnői szolgálat, a gyermek háziorvosi körzet, a helyi kisebbségi önkormányzat, a bölcsőde, óvodaés iskolák képviselői, a családsegítő szolgálat. A projekt átfogó célja, hogy a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával és a TOP_Plusz-1.2.2 intézkedésével (szociális célú városrehabilitáció) összhangban, azt kiegészítve, Nagybajomban a leszakadó, leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők (a Gábor Áron u. - településhatár -Zrínyi i u. - Dózsa u. – 0494/6 hrsz-ú út - Kunmajor u. által határolt szegregátum esetében) közösségiés egyéni szintű társadalmi integrációja megvalósuljon. Javuljanak a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei, elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést,oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást,egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok. Az előzőeknek megfelelően a projekt részcéljait a TOP_Plusz_1.2.2 intézkedés keretében megtervezett infrastrukturális beavatkozásokat kiegészítő a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok megvalósítása jelenti.

Az infrastrukturális beavatkozásokat végigkísérik a közösségfejlesztő programok, amelyek lehetővé teszik a városrehabilitációval érintett területen élő lakosság bevonását a tervezésbe és a megvalósításba, továbbá erősítik a helyi közösség kohézióját. A projektnek része a folyamatos szociális munka, anagyarányú hátrányos helyzetű népességgel rendelkező terület miatt.

1. részcél: Együttműködés a közösségi és egyéni szintű társadalmi integráció feltételeinek megteremtése céljából
2. részcél: Folyamatos szociális munka megteremtése
3. részcél: Törekvés a foglalkoztatás elősegítésére együttműködve a megyei foglalkoztatási paktumokkal
4. részcél: Törekvés az egészség fejlesztésére
5. részcél: Bűnmegelőzést, a közbiztonság javítását elősegítő programok

A projekt célcsoportja:
Elsődleges célcsoport:
- Közvetett célcsoport: Nagybajomban a Gábor Áron u. - településhatár - Zrínyi i u. - Dózsa u. –0494/6 hrsz-ú út - Kunmajor u. által határolt szegregátum területén élők, a helyi közösségek: a program területén működő, a gyermekekkel és családjukkal foglalkozó intézmények, szolgáltatások vezetői, civil és egyházi szervezetek munkatársai, továbbá a helyi közösségek tagjai, a helyi településiés nemzetiségi önkormányzatok munkatársai, a közvetlen célcsoportot jelentő személyek családtagjai.
- Közvetlen célcsoport: azon személyek, akik a projektben tervezett programokon résztvesznek:
Másodlagos célcsoport: Az egyes programokon megengedett az azokon résztvevő személyek 25%-ig a másodlagoscélcsoportból származó személyek bevonása (Nagybajom Városnak a szegregátum területén kívüllakó lakosai), részvételének támogatása annak érdekében, hogy a csoportközi feszültségek enyhüljenek.