TOP_PLUSZ-3.3.2-21-SO1-2022-00011

sztp.jpg


A kedvezményezett neve: Somogyudvarhely Község Önkormányzat
A fejlesztés tárgya, célja: Helyi egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Somogyudvarhelyen
A szerződött támogatás összege: 40 203 003,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.12.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:


Az épület 1950-es években épült. Az épület földszintes kialakítású, L alakú, hagyományos tégla építésű épület, ami orvosi rendelő és védőnői funkciót lát el. Az épület kontyolt és oromfalas kialakítású nyeregtetős. Főbejárata két oldalon helyezkedik el, a két szolgálat önálló egységként egymástól függetlenül működik, ezért megközelítését saját bejárat biztosítja. Az orvosi rendelőé a déli, a védőnői a kelet oldalon található. Az orvosi rendelő akadálymentes megközelítése nem biztosított. A lépcsőn való feljutás érdekében kialakított rámpa feltöredezett, hiányos állapotán törmelékkel való tömedékeléssel kívánt a fenntartó javítani.
Akadálymentes közlekedésre nem használható. Az 1950-es években épült és jelentősen elavult épület korszerűsítése mindenképpen időszerű, ugyanis az építés óta eltelt időben érdemi felújításra nem került sor. Az épület belső (pl. mosdó) nem felel meg a hatályos – minden fogyatékossági területre kiterjedő– komplex akadálymentesítési feltételeknek, nem áll rendelkezésre akadálymentes parkoló sem.

Az épület energetikailag korszerűtlen, fa nyílászárói elavultak, hőszigeteléssel és födémszigetléssel nem rendelkezik. Fűtését gázkazán biztosítja, amelyet levegő-levegő szivattyús fűtőrendszerre cserélne az önkormányzat. A meglévő rendszer helyett helységenkénti fűtés-hűtést kap SPLIT rendszerű hűtő-fűtő egységekkel, melyhez további napelem lesz a tetőn elhelyezve. A fűtési rendszer átalakítására az energiahordozók napjainkban be nem látható áremelkedése miatt van szükség, annak érdekében, hogy az orvosi rendelő és védőnői szolgálat fenntartását az önkormányzat alacsony fenntartási költségek mellett a jövőben is zavartalanul biztosítani tudja. A falak repedezettek, a vakolat a lábazaton, illetve a falakon hiányos. A védőnői tanácsadóhoz tartozó mosdóhelyiségek burkolatai töredezettek, elavultak, szaniterek cseréje szükséges. Az egészségügyi szolgáltatás színvonalának emelése érdekében
modernizációra a belső terek szorulnak, annak érdekében, hogy a település lakosság megtartó ereje növekedjen.

Az épületek (rendelő és melléképületek) tetőszerkezetének felülvizsgálatát követően a szükséges mértékben fel lesz újítva a tetőszerkezet, és a tetőhéjalás. Az orvosi rendelőhöz tartozó terasz - amely a Covid-19 vírus alatt a betegek váró helyiségeként funkcionált - állapota leromlott, burkolata és a fedése felújításra szorul. A projekt keretében a házi orvos ügyeleti járművének részére kialakított leromlott állapotú garázs, illetve tároló épület felújítása is  megtörténik.

A projekt keretében elbontásra kerül a kerítés. Az udvaron tereprendezés, zöldítés korszerűsítés készül. Ezekkel a fejlesztésekkel egy egységes udvari és utcai összkép alakul ki, mely hosszú távon méltó lesz a funkcióhoz és a településhez. Az önkormányzat igyekszik minél magasabb színvonalon biztosítani
az egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások infrastrukturális és szervezeti feltételeit. Ehhez a törekvéséhez szorosan idomul a jelenlegi projekt keretében végrehajtani tervezett fejlesztés.