TOP-3.2.1-16-SO2-2017-00001

2020_reg.jpg

 

Kedvezményezett: Somogy Megyei Önkormányzat
Projekt címe: Vármegyeháza épületegyüttes épületeinek energetikai korszerűsítése
Szerződött támogatás összege: 1 323 657 212 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezés dátuma: 2023. 12. 31.

Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja a Somogy Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Megyeháza, valamint a volt Levéltár energetikai felújítása. Mindkét épület műemlék. A felújítás eredményeként az várjuk, hogy a Megyeháza épület esetében a jelenleginél jóval alacsonyabb fenntartási költségeket érünk el. Energiahatékonysági fejlesztések közül a műemléki állapot miatt a padlásfödém lesz szigetelve, a belső udvari oldalon a leomlott sérült vakolat lesz perlitvakolattal korszerűsítve. Ezen kívül még a nyílászárók korszerűsítése is megtörténik, figyelembe véve a műemléki értékek megőrzését. A volt Levéltár esetében pedig az új funkció ellátásra, múzeumként való üzemeltetésre kívánjuk megteremteni a gazdaságos működtetés infrastrukturális feltételeit. Ennek keretében nyílászárócserére, padlásfödém szigetelésre, homlokzati hőszigetelő perlitvakolásra lesz szükség energiahatékonysági téren. A fűtési rendszer teljeskörű átépítésére kerül sor, mely megújuló energiával lesz összekapcsolva. Sor kerül az épület projektarányos akadálymentesítésre.
A projekt indokoltságát a fejlesztés által elérhető jelentős üzemeltetési költségmegtakarítás jelenti. Továbbá a térségben nem eléggé elterjedtek a megújuló energiát hasznosító berendezések, ezért a fejlesztés megvalósításával a lakossági és az önkormányzati szféra szemléletformálásához is szeretnénk hozzájárulni.
A projekt eredményeként a volt Levéltár épületének fenntarthatósága, használhatósága, kihasználtsága nagymértékben növekszik. Az elsődleges környezeti hatása, CO2 kibocsátási és megújuló energia termelése mellett, a projekt biztosítja a megfelelő körülményeket az épület múzeummá alakításában, a hosszú távú
működtetés feltételeit.
Az elkészült beruházás üzemeltetése, fenntartása a Megyeháza esetében a jelenlegi keretek között folytatódik, a volt Levéltár épületétnek üzemeltetés a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum kezelésébe kerül.
A projektben a Megyeháza nem energetikai fejlesztése is megvalósult, a Díszteremteljes felújítása, valamint tetőfelújítás és villámvédelmi tevékenységek valósultakmeg.
Támogatási szerződés száma: TOP-3.2.1-16-SO2-2017-00001